Україна звернулася до суду через зрив поставок COVID-вакцини Sinovac

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» подало позов до суду щодо прострочення термінів постачання вакцини проти коронавірусу CoronаVac від китайського виробника Sinovac Biotech.

Про це повідомив генеральний директор держпідприємства Арсен Жумаділов в інтерв’ю виданню “Дзеркало тижня”.

Жумаділов зазначив, що до контрагента з постачання CoronаVac мають бути застосовані відповідні санкції за несвоєчасні поставки вакцини.

Договір щодо постачання CoronаVac на територію України підписано з “Лекхім”. Це група фармкомпаній зі штаб-квартирою у Києві. “Лекхім” є “єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні”.

Група ще не виплатила пеню через зрив термінів поставки. Цього домагаються в судовому порядку.

“Ми вже подали позов про стягнення відповідних коштів до держбюджету в судовому порядку. Але важливо інше. Те, що “Лекхім” і, відповідно, їхні контрагенти теж, я сподіваюся, розуміють і відчувають, що мають якомога швидше виконати зобов’язання перед українською державою”, — зазначив голова “Медзакупівель”.

Про яку суму йдеться Жумаділов не проінформував.

  • Нагадаємо, щеплення препаратом CoronaVac розпочалося в Україні 13 квітня. Остання партія надійшла до країни 26 травня. Загалом Україна законтрактувала 1,9 млн цієї вакцини, з яких 1,215 млн на той момент вже отримала. Таким чином, очікується постачання ще близько 185 тисяч доз цієї вакцини.
  • Міністерство охорони здоров’я купувало цю вакцину за ціною 504 гривень за дозу.  Тоді Жумаділов заявляв, що вакцину можна було закупити дешевше.