ЄС звинуватив РФ у порушенні газових контрактів

Жозеп Боррель

Про це Боррель написав у блозі на сайті ЄС.

«Зима приходить щороку, але та, яку ми зустрічаємо, обіцяє бути винятковою. Існує реальна невизначеність щодо того, чи буде ЄС мати достатньо газу і чи буде він доступним. У той час як ціни на нафту впали до рівня, на якому вони були на початку війни в Україні, ціни на газ з лютого зросли більш ніж вчетверо та вдесятеро у порівнянні з торішніми», — написав Боррель.

За його словами, у цьому винна Росія, яка використовує газ, як зброю.

«Ми знаємо причину. Підвищення цін на енергоносії розпочалося не 24 лютого, однак, як і багато інших питань, агресія Росії значно погіршила ситуацію. Росія використовує енергоносії як зброю: вона вже скоротила або припинила постачання до 12 держав-членів ЄС, явно порушуючи контракти», — підкреслив Боррель.

Він додав, що минулого тижня РФ також скоротила постачання через «Північний потік-1» до 20% від його звичайної потужності.

«Створюючи дефіцит і нервозність на ринку, Росія гарантує зростання цін, від якого отримує прибуток. Ми повинні підготуватися до всіх сценаріїв, у тому числі до того, коли РФ повністю припинить постачання у будь-який момент», — попередив Боррель.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>