РФ не зможе «сиріїзувати» війну, неспроможність здобути перевагу в повітрі виключає килимові бомбардування України, — ISW

Простір бойових дій на території України принципово відрізняється від простору у Сирії, тож Росія стикається з зовсім іншими викликами

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

«Призначення Суровікіна не призведе до подальшої «сиріїзації» російських операцій в Україні, тому що простір бойових дій в Україні принципово відрізняється від простору бойових дій у Сирії, а прямі порівняння із сирійською «грою» Суровікіна приховують той факт, що Росія стикається з зовсім іншими викликами в Україні», — йдеться в повідомленні.

Аналітики наголошують, що Росія не може далі «сиріїзувати» війну головним чином через її неспроможність здобути перевагу в повітрі, що і «виключає її здатність розпочати масштабні кампанії килимових бомбардувань по Україні, які вона проводила в Сирії».

В Інституті оцінили, що російські повітряні операції були б помітно іншими, якби вони проводилися в спірному повітряному просторі або в складнішому середовищі протиповітряної оборони, як це відбувається в Україні.

«Тому дуже малоймовірно, що роль Суровікіна як командувача театру спричинить фундаментальну зміну російських повітряних і ракетних операцій в Україні, доки західні прихильники України продовжуватимуть постачати Києву протиповітряну оборону, необхідну для того, щоб запобігти Росії отримати перевагу в повітрі», — йдеться у звіті.

Також наголошується, що, можливо, російські військові посадовці координували призначення Суровікіна та удари крилатими ракетами по українській критичній інфраструктурі 10 жовтня, щоб відновити сприйняття російського міністерства оборони.

«Хто б не був призначений командиром театру бойових дій, він мав би контролювати удари крилатими ракетами 10 жовтня, які, за повідомленнями української розвідки, були заплановані ще 2 жовтня (і які Суровікін точно не планував, не готував і не проводив у день свого призначення)», — кажуть аналітики.

Як зазначається, російські мілблогери нещодавно вихваляли як масову хвилю страйків 10 жовтня, так і призначення Суровікіна, і співвіднесли їх як «позитивні події для російських операцій в Україні».

«Цей наратив може бути пов’язаний із поточними російськими інформаційними операціями з реабілітації репутації командування Центрального військового округу генерал-полковника Олександра Лапіна після невдач Росії навколо Лимана в рамках ширшої кампанії зі зміцнення громадської думки щодо російського військового істеблішменту. Міноборони Росії, очевидно, інвестує у відновлення свого суспільного іміджу», — додають в ISW.