Повної евакуації жителів Києва не буде, — Кличко

Жителів Києва не будуть повністю евакуювати у разі нових ракетних ударів по енергоінфраструктурі міста. Проте стабілізаційні відключення світла триватимуть швидше за все до весни

Про це в інтервʼю РБК-Україна повідомив мер столиці Віталій Кличко.

«На цей випадок у кожного з нас є алгоритм дій навіть у випадку евакуації. Я не виключаю найгірший сценарій. Повної евакуації не буде – можливо, часткова, але це не можна назвати евакуацією. Це тимчасовий переїзд людей окремих категорій у передмістя, туди, де можуть бути сервіси», — зауважив він.

За словами Кличка, не йдеться про переселення в інші регіони або вивезення за кордон. Мер також закликає містян мати вдома запас технічної та питної води, запаси їжі, теплий одяг, заряджені ноутбуки, повербанки, офлайн-карти та телефони.

«І у разі поганого сценарію було б добре, якби кожен мав можливість або поїхати до свого будинку в передмісті, де є вода, піч, або поїхати до своїх знайомих. Але ми робимо все для того, щоб гіршого випадку не сталося», — зауважив мер.

Кличко нагадав, що в Києві вже відкрили 430 пунктів обігріву, де люди зможуть отримати необхідні послуги – тепло, воду, телекомунікації, інтернет-зв’язок, довідку.

«Всі лікарні, дитячі садки, школи тощо облаштовуються електрогенераторами, і ми контролюємо, щоб там також був відповідний запас палива. У Києві ми зробили запас палива, щоб наш комунальний транспорт, швидкі, лікарні працювали», — додає він.

Мер також просить киян подивитися в інтернеті або у додатку «Київ цифровий», де розташовані найближчі до їхнього будинку пункти обігріву.

За словами Кличка, треба бути готовим, що відключення електроенергії можуть тривати до весни, оскільки взимку збільшується навантаження на енергосистему.