ISW сказав, за якої умови Україна зможе повернути ініціативу на фронті цьогоріч

ЗСУ
Збройні Сили України матимуть потенціал відновити ініціативу на фронті у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки західних партнерів

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков в останні дні зробили синхронні заяви щодо підготовки ЗСУ до контрнаступу найближчим часом.

«Заяви Зеленського та Резнікова, ймовірно, є прямою відповіддю невідомим представникам оборони США, які, як повідомлялося, заявили 14 лютого, що Сполучені Штати порушили здатність України захистити Бахмут, водночас проводячи контрнаступальні операції», — йдеться у звіті Інституту.

ISW продовжує оцінювати, що рішення України захистити Бахмут є стратегічно обґрунтованою спробою стиснути російські війська на окремій ділянці фронту та розбити їх.

Аналітики нагадують, що, за словами Зеленського, українці продовжать оборону Бахмута, але «не будь-якою ціною».

«Було зрозуміло, що Україна не буде продовжувати захищати Бахмут, ризикуючи побачити велику кількість українських військ в оточенні міста, тому коментар Зеленського навряд чи є реальною зміною стратегії Києва», — йдеться у коментарі ISW.

Також, як розповів член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський, Росія кинула «всі боєздатні підрозділи у Луганську і Донецьку області, а також частково в Запорізьку область».

Таким чином парламентар підтвердив, що Москва не має великих незадіяних боєздатних резервів, які можна було б розгорнути та змінити хід операцій.

«Ці дані узгоджуються з оцінкою ISW про те, що Україна має потенціал відновити ініціативу у 2023 році за достатньої та своєчасної підтримки Заходу», — наголосили експерти.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>