Україна використовує керовані ракети власного виробництва з більшою дальністю, ніж HIMARS

Україна має на озброєнні та використовує на полі бою керовані ракети власного виробництва «Вільха-М», які можуть бити далі, ніж надані союзниками HIMARS

Про це заявив заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Вінник у коментарі The War Zone.

У матеріалі йдеться, що ракети «Вільха-М» виробляються в невеликих кількостях, проти можуть вражати цілі на відстані 68 миль (близько 110 км) із більшою боєголовкою, ніж M31, якою стріляє HIMARS.

Іван Вінник пояснив, що «Вільха-М» — це модифікована радянська артилерійська ракета БМ-30 «Смерч». Вона має 300-мм боєголовку вагою 220 кг, яка може вражати цілі з високою точністю. Для порівняння, надані Україні системи HIMARS і M270 стріляють на відстань приблизно до 80 км.

Під час XV конференції «Безпековий діалог між США та Україною» у Національному прес-клубі у Вашингтоні Вінник заявив, що Україна застосовувала «Вільху-М» у бойових діях, проте не уточнив, де саме.

У розмові з The War Zone Вінник сказав, що програма модифікації «Вільхи-М» почалася в 2018 році і було випущено близько 100 одиниць. За його словами, вперше ці системи застосували в бойових діях у травні 2022 року. Він пояснив, що точність системи покращеє так зване «газове кермо» — десятки невеликих отворів, що випускають паливо, — призначене для скерування на ціль ракети, наведеної через GPS.

При цьому параметри точності цієї системи наразі не розголошують. Відомо, що ці боєприпаси стріляють на 36% далі з понад удвічі більшим корисним навантаженням, ніж GMLRS.

За словами Вінника, наразі планується модифікувати «Вільху-М», щоб збільшити радіус її дії до 150 км, проте він відмовився назвати терміни появи і кількість таких модифікацій.

«Скажімо так, сподіваємося, що якраз під час контрнаступу на півдні країни на Приазов’ї», — сказав Вінник.

За його словами, нові модифікації не випробовуватимуть до використання в бойових діях.

«Випробування проходитимуть на полі бою», — сказав Вінник.

У березні 2022 року пресслужба конструкторського бюро «Луч» повідомляла, що в перший тиждень повномасштабного вторгнення РФ українська система «Вільха» близько 50 разів поцілила по російських окупантах і їхній техніці.