Міноборони Болгарії визначило агресію РФ безпосередньою загрозою глобальному миру

Про це інформує Euractiv.

«Невиправдана війна в Україні, розпочата з повним порушенням міжнародного права, завдала шкоди в особливо великих розмірах усім сферам соціально-економічного життя. Російські збройні сили здійснювали систематичні воєнні злочини. Цей повномасштабний збройний конфлікт має значний вплив не лише на Україну та регіон, а й у глобальному аспекті», — йдеться у заяві.

Міністерство оборони Болгарії оприлюднило звіт про стан оборони та збройних сил країни за 2022 рік, у якому йдеться й про агресію РФ, кіберзагрози та ризики у Чорноморському регіоні.

Згідно з доповіддю, війна призвела до розширення гібридних диверсій Росії проти НАТО та ЄС, які спрямовані на:

  • створення внутрішньополітичної дестабілізації та суспільного протистояння;
  • перешкоджання рішенням щодо посилення потенціалу стримування та оборони Північноатлантичного альянсу;
  • зменшення солідарності, підтримки України, надання своєчасної та ефективної військової допомоги;
  • продовження залежності від постачання енергоносіїв РФ.

«Болгарія також стала об’єктом системних російських гібридних впливів, у тому числі через одностороннє припинення постачання газу, з метою впливу на суверенний національний процес прийняття стратегічних рішень», — заявили у звіті та наголосили, що зберігається потенціал для дестабілізації Сербії, Боснії та Герцеговини внаслідок сепаратистських ініціатив лідерів, які підтримують Москву.

Болгарія солідарна з Україною та цінує її зусилля щодо протидії військовій агресії Росії, також виділяє військову допомогу.

У заяві підсумовують, що країна повинна бути відповідальним і ефективним союзником НАТО.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>