У США священників католицької церкви звинувачують у сексуальному насильстві над 600 дітьми

Прокуратура американського штату Меріленд звинуватила представників католицької церкви в Балтиморі у приховуванні випадків сексуального насильства щодо більш ніж 600 дітей, яке тривало з 1940-х до 2002 року

Про це повідомляє NBC News із посиланням на звіт прокуратури.

У звіті названо імена більш ніж 150 священників та описано дії, які вони ймовірно вчиняли. Зазначається, що деякі парафії були «базами численних ґвалтівників» — від цього постраждали не менше 600 дітей у період з 1940-х до 2002 року. Наприклад, церква Святого Марка в Катонсвіллі, де, за ствердженням прокуратури, 11 ґвалтівників жили з 1964 по 2004 рік.

«Знову і знову члени церковної ієрархії рішуче відмовлялися визнавати звинувачення у сексуальному насильстві дітей. Коли заперечувати звинувачення ставало неможливо, церковне керівництво усувало ґвалтівників із приходу чи школи, іноді з обіцянками, що вони більше не контактуватимуть із дітьми. Церковні документи показують, що єпархія була більше стурбована тим, щоб уникнути скандалу, ніж захистом дітей», — ідеться у звіті.

Жертви насильства назвали публікацію звіту «назрілою публічною розплатою». Одна з них, Джин Венер, розповіла NBC News, що у підлітковому віці зазнала насильства з боку священника Джозефа Маскелла, який служив капеланом у католицькій школі, де вона навчалася. За її словами, це траплялося неодноразово, але розповісти про це жінка змогла лише через два десятиліття, на початку 1990-х.

«В деяких парафіях діти десятиліттями зазнавали переслідувань з боку численних ґвалтівників, і духовенство використовувало силу та авторитет служіння, щоб використати довіру дітей та сімей, які перебувають під їхньою опікою», — розповів генеральний прокурор штату Меріленд Ентоні Браун.