Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль – ISW

Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль – ISW

Росія, ймовірно, інсценувала атаку на Кремль, щоби донести інформацію про війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства, вважають аналітики Інституту вивчення війни звіт ISW

 В інституті заявили, що є декілька індикаторів, які вказують на те, що удар по Кремлю був організований РФ.

«Російська влада нещодавно вжила заходи для посилення внутрішньої протиповітряної оборони, в тому числі в самій Москві. Тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники змогли б прорватися крізь численні кола ППО і підірватися або бути збитими прямо над «серцем» Кремля таким чином, щоб можна було отримати ефектні кадри.

Геолокаційні знімки, зроблені в січні 2023 року, показують, що російська влада розмістила системи ППО «Панцир» поблизу Москви, щоб створити кола протиповітряної оборони навколо міста. Атака, яка не була виявлена і зупинена такими засобами протиповітряної оборони та вразила таку важливу ціль, як Сенатський палац Кремля, стала би великим соромом для Росії.

Негайна, послідовна і скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що атака була внутрішньо підготовлена таким чином, що її політичні наслідки були більш значними за інформаційний конфуз. Кремль негайно звинуватив Україну в проведенні терористичної атаки, а російська офіційна реакція швидко згуртувалася навколо цього звинувачення».

В ISW вважають, що якби атака безпілотника не була інсценованою, офіційна реакція Росії, ймовірно, спочатку була б набагато більш дезорганізованою, оскільки російські чиновники намагалися б створити послідовний наратив та компенсувати наслідки очевидного інформаційного конфузу.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>