Україну в найближчі п’ять років очікує розвиток, переконані дві третини українців — соцопитування

Дві третини українців упевнені в розвитку України в найближчі 5 років, кожен п’ятий чекає застою.

Це засвідчили результати соціологічного дослідження до Дня незалежності «Уявлення про патріотизм і майбутнє України», проведеного агентством Рейтинг 16-20 серпня 2023 року та оприлюдненого 23 серпня.

Водночас 21% респондентів вважають, що Україну найближчими роками чекає застій.

Більш позитивна оцінка — в опитаних старшого віку, у жінок, у тих, хто під час війни залишився в Україні.

При цьому 61% опитаних є прихильниками безплатної медицини, 57% — безплатної медицини вищої освіти (24% в обох випадках — платної). 57% розраховують на заборону продажу української землі іноземцям (31% — що іноземці зможуть її купувати).

53% вважають, що держава в майбутньому має бути відповідальною за підвищення доходів громадян, 34% — що за це мають бути відповідальними самі громадяни.

42% переконані, що в Україні в майбутньому мають бути заборонені одностатеві шлюби, 37% — що заборонені.

36% розраховують на заборону працевлаштування мігрантам із Близького Сходу, 50% — на дозвіл.

31% — прихильники держрегулювання в економіці, 48% — вільного ринку; 28% — «сильної руки», 64% — розширення демократії; 15% — посилення контролю, 75% — розширення свобод ЗМІ.

Опитування проводили серед 6050 респондентів, у т.ч. 700 внутрішньо переміщених осіб, які перебувають в Україні, і 750 біженців з України. Структура масиву відображає структуру населення України станом на початок 2022 року.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>