Наземну операцію Ізраїлю в Секторі Гази може бути скасовано або відкладено у зв’язку зі звільненням заручників

Ізраїльські військові побоюються, що уряд може ніколи не віддати наказ про початок наземного наступу або відкласти його на тривалий термін, повідомляє The Times of Israel.

«Армія стурбована тим, що подальше звільнення заручників ХАМАС може призвести до того, що політичне керівництво відкладе наземне вторгнення або навіть зупинить його на півдорозі», — пише видання.

Зазначається, що звільнення громадян США в п’ятницю, 20 жовтня, сприяло відтермінуванню наступу.

Тим часом армія оборони Ізраїлю вважає, що для досягнення заявлених урядом цілей у війні проти ХАМАС необхідно розпочати наземний наступ у Секторі Гази якнайшвидше.

«ЦАХАЛ вважає, що наступ може фактично чинити тиск на ХАМАС із метою звільнення нових заручників», — наголошує газета.

За її даними, після 16 днів авіаударів ізраїльська армія повідомила уряду про повну готовність до наземного наступу в Газі. Військові вважають, що зможуть досягти поставлених перед ними цілей.

Тим часом газета New York Times повідомила в понеділок, що Білий дім хоче, щоб Ізраїль відклав свою наземну операцію. Це дасть час для переговорів про звільнення заручників, яких утримує ХАМАС, а також для доставки гуманітарної допомоги в палестинський анклав.

Офіційні особи заявили, що США не просять Ізраїль припинити наземний наступ, але радять почекати.

7 жовтня палестинське радикальне угруповання ХАМАС, що контролює Сектор Гази, здійснило напад на південь Ізраїлю. Армія оборони Ізраїлю у відповідь розпочала операцію проти ХАМАС. 19 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що ізраїльські війська незабаром можуть увійти в Газу.