Звіт з оцінкою перспектив членства України в ЄС вийде 8 листопада

Посадовці Європейського Союзу збираються видати 8 листопада звіт з оцінкою прогресу, досягнутого Україною в її заявці щодо членства, заявили троє офіційних осіб. Це стане ключовим кроком у рішенні блоку щодо початку переговорів з Києвом про вступ.

Оцінку представлять в щорічному звіті Європейської комісії. Там буде детально описано, наскільки країни, які хочуть приєднатися до блоку з 27 країн, просунулися у виконанні необхідних економічних, правових та інших критеріїв.

Очікується, що під час саміту лідерів ЄС 14-15 грудня буде прийнято рішення щодо початку офіційних переговорів з Україною про членство, що є пріоритетом для Києва, який протистоїть російському вторгненню.

Очікується, що Київ отримає позитивну рекомендацію, можливо, за додаткових умов, пов’язаних із боротьбою з хабарництвом і захистом прав меншин — питання, яке порушує Угорщина.

Подібну рекомендацію може отримати і Молдова, сказав чиновник ЄС цього тижня. В цій країні блок також бере участь у геополітичному перетягуванні каната з Росією.

Щодо Грузії «ще не визначено», чи отримає вона офіційний статус кандидата, сказав посадовець. Цей статус Київ отримав у червні минулого року, незабаром після того, як Росія почала вторгнення.

Будь-які рішення про розширення вимагають одностайної підтримки всіх членів блоку, чого може бути складно досягнути країнам Західних Балкан, на думку чиновників і дипломатів ЄС.

Натомість за їхніми словами, регіон може отримати додаткову фінансову допомогу після перегляду спільного бюджету блоку. Рішення про це також має бути прийняте на грудневому саміті.

Пропозиція Єврокомісії щодо перегляду передбачає виділення 50 мільярдів євро на підтримку України до 2027 року, а також виділення ще 15 мільярдів на боротьбу з несанкціонованою імміграцією.

Бюджетні рішення також вимагають одностайності в блоці, а деякі країни-члени попросили збільшити витрати на подолання стихійних лих, таких як лісові пожежі та повені, повідомили джерела.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>