100 тис. зеків воює проти України

У The Washington Post написали про те, що кількість ув’язнених у Росії різко скорочується, оскільки засуджених відправляють на війну.

Згідно з урядовою статистикою та правозахисниками, Росія звільнила до 100 000 ув’язнених і відправила їх воювати в Україну – це набагато більше, ніж було відомо раніше. Різке скорочення кількості ув’язнених свідчить про те, що Міноборони продовжувало агресивно вербувати засуджених злочинців навіть після блокування доступу до ув’язнених групою найманців Вагнера, яка була піонером кампанії обміну помилування на військову службу.

За словами заступника міністра юстиції Всеволода Вуколова, який оприлюднив цю цифру під час панельної дискусії на початку цього місяця, чисельність російських в’язниць, яка перед вторгненням в Україну в лютому 2022 року оцінювалася приблизно в 420 000 осіб, впала до історичного мінімуму в 266 000 осіб.

Зараз російські сили сильно залежать від ув’язнених, яких вилучають з колоній з обіцянкою помилування. Цю практику започаткував покійний бос ПВК «Вагнера» Євгеній Пригожин, який рік тому почав вербувати засуджених для боротьби в Україні та зібрав 50-тисячну армію.

Засуджені виявилися вирішальними для тривалої, кривавої та зрештою успішної кампанії Вагнера із захоплення східноукраїнського міста Бахмут. У серпні, через три місяці після встановлення контролю над містом, Пригожин загинув у підозрілому вибуху літака.

На піку вербувальної кампанії Пригожина минулого року він літав на гелікоптері з однієї російської виправної колонії в іншу, закликаючи в’язнів спокутувати свої злочини «кров’ю» і пропонуючи звільнити їх. Приблизно в той час Федеральна служба виконання покарань Росії  перестала публікувати свою зазвичай детальну статистику, невдовзі після того, як дані показали, що чоловіча кількість ув’язнених у Росії лише за два місяці скоротилася на 23 000 осіб.

«Якщо 10 років тому наш контингент у в’язницях досягав майже 700 тис. осіб, то зараз у нас у виправних колоніях близько 266 тис. осіб», — сказав Вуколов на початку цього місяця.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>