У США вважають, що Ізраїль міг 15 років готувати операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом щонайменше 15 років міг планувати операцію з підриву пейджерів у Лівані через підставні компанії.

Про це повідомив телеканал ABC News із посиланням на співрозмовників у американській розвідці, передає «Європейська правда».

Співрозмовники стверджують, що Ізраїль причетний до виробництва пристроїв зв’язку, які здетонували у різних районах Лівану.

За їхніми словами, у плануванні атаки брали участь підставні компанії, де ізраїльські розвідники та їхні активи прикривали легальну компанію, яка виробляла пейджери. Деякі з працівників не знали, на кого вони насправді працювали.

Журналісти зазначили, що однією з таких організацій була зареєстрована в Будапешті BAC Consulting, яка за контрактом мала виробляти пейджери під брендом тайванської компанії Gold Apollo.

Однак представник угорського уряду заявив телеканалу, що цих пристроїв в Угорщині не було, а BAC Consulting була лише «торговельним посередником» і не робила нічого на території країни.

У Лівані 17 і 18 вересня дистанційно підірвали пейджери та інші засоби зв’язку, які використовує ліванське воєнізоване угруповання «Хезболла». У результаті загинули щонайменше 37 людей і майже три тисячі отримали поранення.