У США обговорюють імовірність послаблення санкцій проти Ірану в обмін на замороження ядерної програми

Іран
Високопосадовці США обговорюють новий підхід у переговорах з Іраном та допускають укладення угоди, що дасть змогу обмежити ядерний розвиток країни

Про це повідомляє видання Axios з посиланням на кількох співрозмовників — посадовців з Ізраїлю, західних дипломатів та американських експертів.

За інформацією видання, у Сполучених Штатах Америки обговорюють можливість укладення проміжної угоди з Іраном, яка має вирішити багаторічну дискусію щодо ядерної програми Тегерана.

Зазначається, що адміністрація президента Байдена може вдатися до нового підходу співпраці, оскільки Тегеран просувається вперед у збагаченні урану, а переговори 2015 року зайшли в глухий кут. Нова тимчасова угода може передбачати послаблення санкцій в обмін на те, що Тегеран частково заморозить свою ядерну програму.

Зазначається, що напередодні США зняли це питання з порядку денного, хоча і не відкидали спроб усе ж домовитися про повернення до угоди з Іраном від 2015 року. Утім підтримка Іраном Росії у війні проти України та жорстоке придушення протестів сильно ускладнили ситуацію.

За даними джерел, нещодавно Ізраїль повідомив Вашингтону, що він стурбований стрімким розвитком ядерної програми Ірану і готовий завдати удару, якщо Тегеран підвищить рівень збагачення урану вище 60%.

Можлива угода передбачає зупинку на рівні 60%, а союзники в обмін на це готові послабити деякі санкції.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>