США через корупцію ввели санкції проти грузинських суддів

Сполучені Штати Америки запровадили обмежувальні заходи проти голів судів і членів Вищої ради юстиції Грузії через корупцію — у Тбілісі вимагають переглянути їх
Про це йдеться в повідомленні на сайті держдепу США.

«Сьогодні державний департамент США публічно запроваджує проти Міхеїла Чинчаладзе, Левана Мурусідзе, Іраклія Шенгелії та Валеріана Церцвадзе візові обмеження за розділом 7031(c) через їхню причетність до значної корупції», – зазначено в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена.

У держдепі пояснюють, що ті, проти кого застосували санкції, зловживали своїм становищем голів судів і членів Вищої ради юстиції Грузії, підриваючи верховенство права та віру суспільства в судову систему Грузії. Відповідно до введених обмежень, згадані особи, а також їхні найближчі члени родин не мають права в’їзду у США.

«Сполучені Штати продовжують підтримувати всіх грузин у підтримці демократії та верховенства права та продовжуватимуть сприяти притягненню до відповідальності тих, хто зловживає державною владою заради особистої вигоди. Ми підтримуємо всіх суддів, які мають чесність і мужність діяти неупереджено та незалежно», – йдеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ Грузії Ілля Дарчіашвілі написав листа до державного секретаря США Ентоні Блінкена, в якому закликав переглянути рішення про санкції щодо грузинських суддів через причетність до корупції, повідомляє МЗС Грузії.

За словами Дарчилашвілі, якщо Вашингтон не перегляне рішення про санкції щодо грузинських суддів, то офіційне Тбілісі та грузинський народ сприймуть це «як тиск на незалежний суд суверенної держави і грубе втручання в її діяльність».

Очільник МЗС Грузії назвав санкції «абсолютно незрозумілими і неприйнятними» та заявив, що рішення «було оприлюднене без пред’явлення будь-яких доказів».

Окремо він висловився про «важку спадщину», яку отримала «Грузинська мрія» після приходу до влади у 2012 році, тоді як «у період колишньої влади головні творці й архітектори судової кримінальної системи – Міхеїл Саакашвілі та Зураб Адеішвілі – не зазнавали санкцій від жодної країни, і більше того, на жаль, користувалися конкретними гарантіями недоторканності або користуються досі».

«Уряд неодноразово звертався до критиків нинішньої судової системи Грузії з проханням представити конкретні судові справи, які, на їхню думку, були вирішені несправедливо. Однак критики досі не представили жодного такого випадку», – стверджується в листі.

Дарчилашвілі також пише, що «грузинський суд сприймається населенням і міжнародними дослідженнями як один із найбільш передових», посилаючись на результати опитування агенції Ipsos, згідно з яким 55% населення вважають суд справедливим.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>