Основними мовниками для жінок на окупованих територіях є “Прямий”, “Еспресо” та “5 канал”

Основними телеканалами, до яких звертаються жінки на тимчасово окупованих територіях, є українські онлайн-канали “Прямий” ,”5 канал” та “Еспресо”, позаяк більшість українських телеканалів недоступні для цієї аудиторії.

Такі результати показало комплексне дослідження BBC Media Action, проведене в Україні наприкінці 2022 – на початку 2023 року. Більшість кількісних та якісних польових досліджень було проведено українською дослідницькою агенцією InfoSapiens.

Вказується, що 60% телеглядачок на непідконтрольних уряду територіях також дивилися російські телеканали, а 38% – з них покладалися саме на російські канали для отримання новин.

Основним джерелом новин для жінок-користувачів соціальних мереж на непідконтрольних уряду територіях є Telegram (44% користувачів соціальних мереж). Він же був найбільш надійним джерелом новин для жінок-користувачів соцмереж – 30% з них довіряли йому повною мірою.

Жінки на українських окупованих територіях покладаються на людей з найближчого оточення для отримання практичної інформації: 75% покладаються на сім’ю та друзів, а 42% – на людей, які живуть по сусідству з ними.

Опитування показує, що жительки окупованих регіонів намагаються читати як українські, так і російські новини, аби порівняти їх. Вони ж вказували на проблеми із доступом до достовірного контенту – їм важко повністю довіряти новинам та інформації з медіа-джерел по обидва боки війни. На непідконтрольних уряду територіях жінки більше стурбовані фейковими новинами, ніж на решті території України, і водночас менше впевнені у своїй здатності їх виокремити.

На непідконтрольних Києву територіях 80% жінок стурбовані рівнем неправдивої та оманливої інформації – порівняно з 52% жінок на решті території України. Кожна п’ята жінка відповіла “не знаю” на запитання про здатність відрізнити справжні новини від фейкових.

У дослідженні наголошується, що респонденти – жінки, які проживають на окупованих землях – були відібрані за допомогою онлайн-опитувань, які не мали на меті сформувати репрезентативну вибірку.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>