Для повоєнної відбудови Україні знадобиться щонайменше 4,8 трильйона – KSE

Загальна сума потреб у відновленні зруйнованих активів України становить 165,1 мільярдів доларів або 4,8 трлн гривень.

Про це йдеться в оновленій оцінці збитків українській економіці проєкту KSE Institute «Росія заплатить» за підтримки уряду та Офісу президента.

З початку великої війни Росія завдала прямих збитків економіці України від пошкодження та руйнування житлових і нежитлових будівель та інфраструктури щонайменше на 95,5 мільярдів доларів або понад 2,6 трильйона гривень.

Аналітики пояснили, чому у порівнянні з попередньою оцінкою від 8 червня 2022 року, загальна сума задокументованих збитків знизилася на $8,4 млрд. Найбільше дані різняться у галузі інфраструктури: житлових будинків, доріг та аеропортів.

Ключовим фактором такого зниження стало надходження оновленої інформації та мікроданих від державних органів, що дозволило уточнити обрахунки щодо кількості та середньої вартості пошкоджень.

У загальному обсязі прямих втрат найбільшу частку складають житлові будинки – 38% або 36,6 млрд дол. Бойові дії вже зруйнували та пошкодили майже 121 тисячу житлових будинків, в яких проживали близько мільйона родин.

На другому місці за обсягом прямих збитків інфраструктура – 31,3 млрд дол, з яких 25.4 млрд дол – збитки від руйнувань та пошкоджень майже 24 тис км українських доріг.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>