Вкрадений дирижабль

Ахтунг! Увага! Новий «Катрусин кінозал»!
Шановні пані та панове! Сьогодні в нас ще одна суббота, а отже шаббат шалом, та зовсім вже забутий шедевр чеського кіно для дітей та дорослих.


Вгадайте, де знімали перші кольорові фільми в стилі «Стімпанк»?
Не вгадаєте! Це геній чеського кіно, неймовірний Карел Земан.
Хотілося б почати з «Таємниці острова Бек-Кап», та подивимось ми перлину анімаціїї та комбінованого монтажу, неймовірний стім-панк блокбастер (комедійний)….
Це — трам-пам-пам «Викрадений дирижабль».
Мій друг, коли його подивився, заявив — «це звиздець, таке знімали в Чехословаччині??»
Так, мій друже. Історія в фільмі проста — діти, серед яких син прокурора міста, викрадають випадково надсучасний дирижабль. За ними полює власник, репортери, невідома військова імперія, та ще бо зна хто.
Дітки опиняються на острові , де живе капітан Немо, полюють на носорігів, та повертаються героями, де потрапляють в судовий процесс. По дорозі з ними трапляються різні пригоди.
Легендарна фігура чеської анімації, знаменитий КарелЗеман зняв кілька фільмів в такому стилі, в нього є величезний музей. Це фактично чеський Хаяо Міядзакі.


До речі фільм взагалі побудований на дотепниї гегах та прикольчиках, в картині п’ють чеське пиво перед тим як вдарити пустим кухлем когось по голові. Пиво п’ють навіть діти на дирижаблі під час обіду (тоді можна було).
Вас чекають неймовірні події, хі-хі та ха-ха, тому теж запасайтеся пльзенським, або просто беріть уманьське, але тіко пастерізоване. Якщо є свіжий Троянів — теж рекомендую. На пітвори години знадобиться 1,5 л на душу населення та смачний закусон.
Фільм дуже рекомендується для перегляду з дітьми — можне після цього нарешті вони зацікавляться творчістю Жюля Верна.
Фільм транслювався в СРСР в обмеженому прокаті перед вторгненням комуністів у Чехословаччину, а тому є переклад з дубляжем російською.
Ну, а якщо знайдете в оригіналі, то теж все буде зрозуміло.
А перед паном Земаном, я знімаю шляпу, та прийму за його вклад в кінематограф соточку!
В дійсності з сюжетних ліній цього фільму в Голлівуді в багатьох фільмів ноги ростуть. Як й з винаходів пана Земана.

Віталій Рождаєв

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>