Україна стала третім за величиною імпортером зброї у світі торік

ЗСУ зброя автомат
Завдяки військовій допомозі Сполучених Штатів Америки та європейських країн після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році Україна стала третім імпортером зброї у світі

Про це інформує Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

«Завдяки військовій допомозі з боку США та багатьох європейських держав після російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року Україна стала третім найбільшим імпортером основних видів озброєнь у 2022 році (після Катару та Індії) і 14-м найбільшим імпортером за 2018-22 роки», — пише відомство.

Повідомляється, що за п’ять років на Україну припало 2% світового імпорту озброєнь.

«Через побоювання, що постачання бойових літаків і ракет дальнього радіуса дії може призвести до подальшої ескалації війни в Україні, країни НАТО відхилили запити України на них у 2022 році. Водночас вони постачали таку зброю іншим державам, залученим до конфліктів, зокрема на Близькому Сході та в Південній Азії», — заявив старший науковий співробітник Програми SIPRI з питань передачі озброєнь Пітер Веземан.

З 1991 року до кінця 2021 року Україна імпортувала незначну кількість озброєння.

  • Нагадаємо, пакет військової допомоги США Україні було оголошено 24 лютого – у першу річницю повномасштабного вторгнення РФ. У пакеті на загальну суму 2 мільярди доларів містяться додаткові безпілотні літальні апарати, обладнання для боротьби з БПЛА та засобами радіоелектронної боротьби, а також критичні запаси боєприпасів для артилерії та засобів високоточної стрільби.
  • Загальний обсяг американської військової допомоги Україні з лютого 2022 року вже перевищив 30 мільярдів доларів.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>