Контрнаступ ЗСУ: найважливішими будуть перші 24 години, – західні експерти

CNN аналізує особливості операції, розподіл сил та супутникові знімки російської системи оборони, яку вони будували майже шість місяців.

Запланований контрнаступ України у закордонних ЗМІ

Запланований контрнаступ України у закордонних ЗМІ

Запланований контрнаступ України у закордонних ЗМІ

Запланований контрнаступ України у закордонних ЗМІ

Супутникові знімки Maxar Technologies, 2023 р., що оприлюднило CNN

На кількох останніх супутникових знімках, які Maxar Technologies надала CNN, – великі траншеї на схід від міста Пологи в Запорізькій області. «Позиції Росії найбільш зосереджені біля лінії фронту на південному сході Запорізькій області, на вузькій смузі землі, що з’єднує Кримський півострів з рештою України», – аналізує Reuters.

Протитанкові рови поблизу Пологів простяглися на 30 км, а навколо таких важливих міст, як Токмак, встановлено також додаткові укріплення. «Ця ділянка буде критичною, якщо українські сили спробують просунутися до міста Мелітополь і розділити російські сили на півдні», – зазначає CNN.

Стівен Вуд з Maxar каже, що ці оборонні системи відтворені на величезній території, від Криму на півдні до частини Донецька.

Міноборони Великої Британії в листопаді заявило, що загородження для танків типу «зуби дракона» виробляють два бетонні заводи. Однак CNN звертає увагу, що самі по собі вони є обмеженою перешкодою: тому росіяни перекинули більше підрозділів на південь України.

Українським підрозділам доведеться застосувати загальновійськові маневри, включаючи розмінування, усунення танкових перешкод і будівництво мостів своїми штурмовими батальйонами.

Пакет допомоги США, оголошений у березні, якраз включав мости для броньованих машин, які супроводжували б наступаючі підрозділи, а також підривні боєприпаси.

Деякі аналітики порівнюють те, що потрібно робити українцям, із висадкою в день Д в Нормандії під час Другої світової війни, про яку тоді німецький генерал Ервін Роммель сказав: «Перші двадцять чотири години вторгнення будуть вирішальними… для союзників, а також для Німеччини… це буде найдовший день».

Франц-Стефан Ґаді, лондонський фахівець із сучасної війни, каже, що мета України має полягати в тому, щоб «паралізувати російське військове керівництво та посіяти паніку серед російських рядових… Нематеріальні фактори, такі як тактична несподіванка, лідерство на полі бою та бойовий дух, ймовірно, будуть вирішальним у перші 24 години атаки».

В ідеальному сценарії, каже він, «українські бронетанкові колони пробивають розшаровану російську оборону в слабкому місці, швидко просуваються в російський тил і загрожують вузлам командування та управління, таким як військові штаби та центри постачання».

Але небезпека для українських сил, за словами Метью Шмідта, доцента національної безпеки в Університеті Нью-Хейвена, полягає в тому, що контрнаступ перетворюється на «бій на рівні дивізії, який переходить у серію боїв взводів», у результаті чого можна загрузнути.

За його словами, вирішальним буде оволодіння загальновійськовою зброєю – використання різноманітних засобів у координації: «Атакуйте склади постачання в тилу, швидко розмінуйте, координуйте вогонь і рух від рівня бригади до рівня взводу».

Українці справді мають перевагу вибирати, куди і коли йти, з якою концентрацією сил. Рогов, призначений Росією чиновник у Запоріжжі, очікує, що українці здійснять кілька диверсійних атак, щоб спробувати заплутати російську оборону, особливо із використанням невеликих розвідувальних груп через річку Дніпро в Запоріжжі та Херсоні.

Після початку штурму можуть вступити в дію інші чинники: від погоди до можливостей і бажання росіян контратакувати, а також компонент повітряної авіації.  Щоправда, західні аналітики сумніваються у здатності росіян вести ефективну контратаку: елітні сили, такі як російські десантники ВДВ, зазнали великих втрат на початку кампанії, від яких вони ще не оговталися.

А от уповільнити прогрес України може перевага росіян у повітрі: щоб уникнути української протиповітряної оборони, російські військово-повітряні сили дедалі частіше використовують зброю «відбійника», таку як 1,5-тонні плануючі бомби, які нещодавно використовувалися навколо Бахмута і які дуже важко перехопити.

Втім, експерти не впевнені, що повернення Україною Мелітополя та Бердянська достатньо для того, щоб Володимир Путін остаточно змінив свої цілі в Україні. Шмідт зазначає, що військова сила працює лише тоді, коли вона викликає політичний ефект: «Це означає, що Путіну потрібна така велика втрата, що він не може її відвернути… і це означало б взяти Крим».

  • Британська розвідка звертає увагу, що з літа 2022 року Росія побудувала одні з наймасштабніших систем військово-оборонних споруд, які бачили у світі за багато десятиліть. Вони розташовані не лише поблизу нинішньої лінії фронту, але й глибоко вкопані на тимчасово окупованих територіях.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>