Польща викликала посла України через заяву Зеленського в ООН

Про це повідомляє РАР.

Зазначається, що посла викликали терміново — його прийняв заступник держсекретаря МЗС Павел Яблонський.

Таку реакцію Польщі викликали слова Володимира Зеленського, сказані під час учорашнього засідання Генасамблеї ООН.

«Тривожно бачити, як у цей час дехто в Європі підриває солідарність і влаштовує політичний театр, роблячи із зерна трилер. Може здаватися, що вони грають власну роль, але натомість вони допомагають підготувати сцену для московського актора», — сказав тоді президент України.

МЗС Польщі прокоментувало заяву Зеленського:

«Заступник міністра передав рішучий протест польської сторони у зв’язку з формулюваннями, зробленими вчора президентом Володимиром Зеленським на Генеральній асамблеї ООН, про те, що деякі члени ЄС видають себе за солідарні країни, а насправді вони опосередковано підтримують Росію. Заступник глави МЗС зазначив, що стосовно Польщі ця теза точно не відповідає дійсності та є особливо невиправданою стосовно країни, яка підтримує Україну з перших днів війни».

Яблонський наголосив, що тиск на Польщу не є виходом для вирішення суперечок між країнами, а направлення скарг до міжнародних трибуналів не буде ефективним проти Польщі, оскільки дії її уряду відповідають міжнародному та європейському праву і покликані захистити національні інтереси країни.

Яблонський висловив занепокоєння щодо «публічних меседжів серед вищих українських урядовців, які нав’язують однобоку оптику щодо багатовимірної проблеми експорту українського зерна до сусідніх країн».

МЗС Польщі наголосило, що сподівається, що політика українського уряду «відображатиме дійсний характер українсько-польських відносин» та братиме до уваги допомогу Польщі Україні від початку повномасштабного вторгнення.

Що кажуть у МЗС про результати зустрічі

За словами речника МЗС України Олега Ніколенка, під час зустрічі український посол вкотре роз’яснив українську позицію щодо неприйнятності для України польської односторонньої заборони на імпорт українського зерна.

«Закликаємо наших польських друзів відкинути емоції. Українська сторона запропонувала Польщі конструктивний шлях вирішення зернової проблематики. Очікуємо, що наші пропозиції стануть основою для переведення діалогу в конструктивне русло», — написав він.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>