Що подивитись — артхауз Ergo Proxy від Катрусиного кінозалу

П’ятниця, друзі, та час «Катрусиного кінозалу».
Ну ви вже знаєте, що я особисто фанат Філіпа Діка, та «дорослого»аніме. Тому.., логічно, що ми продовжуємо тему 18+ з Японії на тему постапокаліпсиса та антиутопій.
Це вже епоха «філософії кіберпанку» в індустріїї аніме, після того як японський економічний пузир луснув, а отже нас чекає переосмислення майбутнього. Така собі японська бандура з сумними піснями.
Сьогодні в нас черговий «топчик» з кібер-панку з елементами готики. Це відомий артхауз Ergo Proxy.
Це ідейно глибокий серіал, не для кінотеатрів з попкорном.
Коли авторська студія Manglobe вирішила стартувати на японському ринку, вони почали з двох цікавих проектів. Це вже відомий «Самурай Чамплу» — відірваний на всю голову серіал про трійку шукачів пригод з Японії епохи 19 сторіччя, та знятий на два роки пізніше Ergo Proxy.
Сюжет классичний для пізднього кіберпанку Японії. Світ знищено, залишки цивілізаціїї живуть в купольних містах. В середині міста — технологічна диктатура.
На цьому стандарт закінчується, та починається поступово розвиватися ще більш пессимістичний сценарій. В шоу є два рівні сприйняття — формальний, що складається з сюжетних ліній, які поступово сходяться в одному місці, та перевертають сприйняття героїв на протилежне, та філософсько-символічний.
Мені сподобались обидва.
Серіал вже за кілька років став культовим, хоч спочатку він не мав значного успіху.
Як на мене — це дуже цікавий варіант нашого власного майбутнього.
Я не те щоб пессиміст. Моя думка взагалі скептична відносно технологічних революцій. Бо вони, це палка з двома кінцями. Причому як для дикунів, так й для високорозвинутих цивілізацій.
В данному випадку ми бачимо классичне питання самоідентифікаціїї та питання взагалі буття людства, як машини нескінченного сталого розвитку.
Автори дають свою відповідь — технології не гарантують сталого розвитку, наука також. Все в середині людини, її еволюційному базисі, що працює на інстинктах виживання. А значить, змінити еволюційно людство можливо тільки створивши нові правила виживання. Тобто — іншу цивілізацію.
Серіалу ставлю 9/10 (трошки плутано, занадто екзістенційно , але цікаво).
Перегляд лише 18+
І будьте обережні — ви залазите в середину проблеми.
Віталій Рождаєв

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>