У США вважають, що Китай до 2027 року буде готовий до вторгнення на Тайвань

Про це заявив адмірал Джон Аквіліно, керівник Індо-Тихоокеанського командування, повідомляє Bloomberg.

«Всі ознаки вказують на директиву президента Сі Цзіньпіна на зустрічі з Народно-визвольною армією Китаю щодо готовності до вторгнення на Тайвань до 2027 року. Дії НВАК вказують на їхню здатність вкластись у бажані Сі терміни об’єднання Тайваню з материковим Китаєм за допомогою сили, якщо буде отримано відповідний наказ», — заявив Аквіліно в комітеті з питань збройних сил палати представників конгресу США.

За його словами, Китай нарощує військовий та ядерний потенціали, яких не було з часів Другої світової війни. Також адмірал зазначив, що офіційний оборонний бюджет Пекіна попри економічні проблеми зріс на 16%, перевищивши $223 млрд.

Аквіліно стверджує, що за три роки, відколи він прийняв командування, НВАК поповнилася 400 винищувачами й понад 20 великими військовими кораблями. Водночас армія з 2020 року подвоїла запаси балістичних і крилатих ракет.

За словами адмірала, китайські військові відпрацьовували різноманітні завдання, що стосуються операцій проти Тайваню, такі як імітація оточення острова з морською та повітряною блокадою.

В той самий час розвідка США вважає, що Китай не хоче військового конфлікту щодо Тайваню навіть у тому разі, якщо прагне взяти острів під свій контроль.

На думку конгресмена-республіканця, керівника комітету з питань збройних сил палати представників Майка Роджерса, НВАК розгортає сучасні системи — гіперзвукову зброю та винищувачі п’ятого покоління.

«Вони можуть поширювати свою міць далеко в Тихому океані, маючи флот з 340 кораблів, який включає новий авіаносець та атомні підводні човни з балістичними ракетами», – підкреслив він.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>