У 2023 році ядерні держави витратили $91,4 млрд на модернізацію свого арсеналу

Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (ICAN) завила, що дев’ять ядерних держав світу продовжують модернізувати свою ядерну зброю – у 2023 році вони витратили на свої арсенали загалом $91,4 млрд. —  агентство AP

Цифри свідчать про збільшення глобальних витрат на ядерну зброю на $10,7 млрд у 2023 році порівняно з 2022 роком, причому 80% цього збільшення припадає на Сполучені Штати.

Частка США в загальних витратах – $51,5 млрд, що більше, ніж у всіх інших ядерних країн разом узятих.

«За останні п’ять років спостерігається помітна тенденція до зростання кількості грошей, виділених на розробку цієї найбільш негуманної і руйнівної зброї», – сказала Алісія Сандерс-Закре, координаторка з питань політики і досліджень в ICAN.

За її словами, наступним за обсягом витрат є Китай – $11,8 млрд, а Росія посідає третє місце з $8,3 млрд.

За оцінками Стокгольмського інституту дослідження проблем миру SIPRI, близько 2100 розгорнутих боєголовок на балістичних ракетах перебувають у стані високої бойової готовності, і майже всі вони належать Росії або США. Проте вважається, що Китай також вперше привів деякі боєголовки у стан підвищеної бойової готовності.

За даними SIPRI, Росія і США разом володіють майже 90% всієї ядерної зброї. Розміри їхніх військових запасів, схоже, залишалися відносно стабільними у 2023 році, хоча, за оцінками, Росія розгорнула приблизно на 36 боєголовок більше оперативних сил, ніж у січні 2023 року, додали в SIPRI.

«Ми не бачили, щоб ядерна зброя відігравала таку важливу роль у міжнародних відносинах з часів холодної війни», – сказав Вілфред Ван, директор програми Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру з питань зброї масового знищення.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>