Британські чиновники теж відправляли електронні листи до Малі замість Пентагону

Союзники: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і його малійський колега Абдулай Діоп у Москві минулого року
Міністерство оборони Великої Британії почало розслідування після того, як з’ясувалося, що частина електронних листів службовців відомства, які призначалися колегам у Пентагоні, помилково вирушали на адреси в домені Малі — однієї з головних держав-клієнтів Росії в Африці.

Американські військові мають поштові адреси в спеціальному домені .mil. Але варто пропустити одну літеру — і виходить .ml — а це домен Малі, країни, де активно діють найманці ПВК «Вагнер».

Малі також була однією з шести африканських країн, яким російський президент Володимир Путін у четвер обіцяв безкоштовні поставки зерна після колапсу угоди про чорноморський експортний коридор з України.

Представники оборонного відомства стверджують, що електронні листи не містили інформації, яка могла б поставити під загрозу оперативну безпеку.

Помилка, за їхніми словами, пов’язана лише з невеликою кількістю електронних листів, надісланих до Малі.

«Ми розпочали розслідування після того, як декілька електронних листів направили на помилковий домен електронної пошти», — сказав речник міноборони інформаційному агентству PA.

«Ми впевнені, що вони не містили жодної інформації, яка могла б поставити під загрозу оперативну безпеку або технічні дані».

Речник додав, що вся конфіденційна інформація, яку використовує урядовий департамент, «поширюється у системах, розроблених, щоби мінімізувати ризик помилки під час введення».

Раніше цього місяця з’ясувалося, що у Пентагоні через аналогічну помилку на невідомі адреси в малійському домені пішли мільйони імейлів американських військових.

Вважалося, що деякі з цих електронних листів містили конфіденційну інформацію, як-от паролі, медичні дані та відомості про заплановані офіційні поїздки вищих офіцерів.

Малі є близьким союзником Росії. У країні перебувають найманці ПВК «Вагнер», які разом з армією Малі воюють проти джихадистів.

Раніше цього тижня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що проти міністра оборони Малі, командувача ВПС і заступника начальника штабу введуть санкції за координацію поширення «Вагнера» у західноафриканській країні.

Водночас у сусідньому з Малі Нігері відбувся державний переворот. Військові країни на національному телебаченні оголосили про повалення президента Мохамеда Базума. Він був союзником України.

Нігер був однією з лише чотирьох держав Африки, які долучилися до Кримської платформи, метою якої є повернення Криму під контроль української влади.

Наразі не відомо, як буде розвиватися зовнішня політика Нігеру за правління військової хунти, але ймовірно, що Україна втратила одного з друзів в Африці.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>