РФ витратила $12 млрд, аби підтримати свій авіасектор на тлі санкцій

Про це пише Reuters.

З підрахунками видання, з того часу, як західні авіабудівники Airbus і Boeing у березні 2022 року припинили постачання запчастин і регулярне технічне обслуговування флагманського перевізника «Аерофлот» та інших російських авіакомпаній, Росія витратила 1,09 трлн руб. ($12,07 млрд) на підтримку галузі цивільної авіації, у тому числі й на виробництво літаків та фінансову допомогу авіакомпаніям.

Для порівняння, у 2020-2021 роках, коли пандемія COVID-19 спричинила різке скорочення авіаперевезень, витрати на підтримку авіагалузі становили 547 млрд руб.

Президент РФ Володимир Путін заявив, що до 2030 року РФ планує виробляти понад 1000 власних літаків, а станом на зараз російський авіапарк «перевантажений» літаками іноземного виробництва.

За даними швейцарської авіаційної розвідки ch-aviation, зараз російські авіакомпанії експлуатують 991 літак, у тому числі 405 свого виробництва.

Проте лише 133 з них — «суперджети», які виготовлені державним виробником «Об’єднана авіабудівна корпорація». Інші ж російські літаки — «Туполєв», «Яковлєв» та «Ільюшин» — рідко використовуються для комерційних польотів.

Міністерство промисловості і торгівлі РФ у відповідь на запит Reuters заявило, що підтримка авіабудування триватиме протягом наступних років

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>