Проросійська ультраправа AfD перемагає на місцевих виборах в німецькій Тюрингії

Ультраправа «Альтернатива для Німеччини» вперше може стати провідною політичною силою після місцевих виборів у Тюрінгії. Тим часом у Саксонії партію «АдГ» трохи випереджає Християнсько-демократичний союз.

Про це повідомляє Spiegel.

Зазначається, що майже 1,7 млн виборців Тюрінгії, які мають право голосу, змогли проголосувати до 18:00. Згідно з початковими прогнозами каналу ARD, партія «АдГ», яку Федеральне відомство із захисту конституції класифікує як правоекстремістську, однозначно перемагає з результатом 30,5% голосів. Християнські демократи у свою чергу посіли друге місце з 24,5%.

Ліві на чолі з чинним прем’єр-міністром Бодо Рамелоу опустилися на 4 місце з 12,5%. Вони втратили більше половини голосів, порівняно з 2019 роком. Тим часом, згідно з екзит-полами, «Альянс Сари Вагенкнехт» (BSW), який вважається ультралівим і проросійським, посідає третє місце з результатом до 16%.

Партія чинного канцлера Німеччини Олафа Шольца отримає 7% голосів. А от партія Зелених та ВДП не потраплять до земельного парламенту, оскільки набрали 4% та 1,3% відповідно.

Говорячи про Саксонію, де прем’єр-міністром є Міхаель Кречмер, який закликав припинити військову допомогу Україні, прогнози дещо інші. Його партія ХДС утримує невелику перевагу над «АдГ».

За даними інституту Infratest dimap, у неділю вона набрала 31,5% голосів, а «АдГ», яку земельне Управління захисту конституції також розглядає як явну праворадикальну силу, отримала 30,0%.

Також згідно з прогнозом, «Альянс Сари Вагенкнехт» (BSW) посів третє місце з 12,0%, випередивши СДПН з 8,5%. «Зелені» з результатом 5,5% виявилися трохи вищими за п’ятивідсотковий бар’єр, тоді як «Ліві» з 4,0% і ВДП, не згадана в прогнозі окремо, залишилися нижче цього рівня.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>